Kontakt

email:
gitte_joergensen@mail.dk

telefon:

+45 2812 3090


Kan man blive lykkelig af at overvinde sig selv?

Jeg kørte i den her hvide jeep i sommer. Det var en overvindelse. Jeg satte mig også en aften bag på en motorcykel sammen med en kvinde, jeg lige havde mødt, og kørte op i Korfus bjerge, fordi hun spontant inviterede mig med. Det var en overvindelse. En anden aften gik jeg alene ud på dansegulvet på en bar. Andre dage badede jeg nøgen på en nudiststrand, eller gik hen til nogen, jeg ikke kendte, da jeg var på festival. Det var alt sammen også små overvindelser. På den fede måde.

Vi har parkeret jeepen for at drikke hvidvin og se solnedgang.
I sommer var jeg to uger på Korfu, og jeg havde hjemmefra besluttet mig for, at jeg ville sætte mig selv på en opgave, der handlede om at ”overvinde mig selv”. Jeg var på ferie med min veninde og tænkte, at en ferie egentlig er en alletiders mulighed for at gå lidt på eventyr i sig selv. Jeg ville træne min ”ud-af-komfortzonen”-muskel. Kaste mig selv ud i noget, jeg ikke plejede. Gøre noget, som ved første øjekast virkede ubekvemt. 

Og nu tænker du måske: ”Hvad har hun gang i?” … haha. Fordi de ting, jeg nævner her, (muligvis) kan virke som det rene ingenting. Nudiststrande er for dig, der altid bader nøgen, ikke noget at skrive hjem om. Og hvis du er vant til at køre jeep i bakket terræn, er ud-af-komfortzonen også svær at få øje på. Eller hvis du er ekstrovert, er det med at kaste sig ud i nye samtaler og gå alene ind på dansegulvet, jo bare sådan noget, man gør. Men sådan er det ikke for mig – eller rettere sådan var det ikke for mig. For nu er der ved at ske noget. Jeg har udvidet min komfortzone, og det føles fedt!

Sjovt nok har jeg på det seneste oplevet det samme, når jeg holder kurser. Jeg præsenterer f.eks. en øvelse, der handler om at finde ud af, hvad det er, der giver en følelse af at være i sit es. Hvad det er, der giver en højdepunkts-oplevelse. Jeg beder kursisterne om at finde på utraditionelle situationer. Jeg vil gerne have andre højdepunkter på banen end dem, der handler om at blive gift, føde børn, købe hus, møde sin soulmate m.m. For de utraditionelle højdepunkter viser vejen ind til vores individuelle personlighed.

Det korte version af det, der sker, er, at det viser sig, at højdepunkts-oplevelserne meget ofte handler om de gange, hvor vi udfordrede os selv og gjorde noget, vi ikke troede, vi turde eller kunne. De gange, vi overvandt os selv. Man skulle måske tro, at højdepunkterne handlede om turen i Tivoli, yogarejsen til Indien eller studierejsen til USA.

En af ugerne på Korfu deltog jeg i
Deva Premal og Mitens Gayatri festival - også en ud-af-komfortzonen
oplevelse, men ikke desto mindre fantastisk
Men sådan er det ikke. Det har overrasket mig! At det ser ud som om, at vi mennesker faktisk kan give os selv glæde og lykkerus alene ved at give os selv små udfordringer – og klare dem! 

Vi bliver glade, når vi ikke føler os begrænset indeni os selv. Når vi ikke føler os hæmmet i noget liv, der blev for trangt. Når vi føler os frie og ubundne til at vælge, hvad vi vil gøre. Når vi kan have den adfærd og være den person, vi længes efter at være. Det føles med andre ord som succes at ”overvinde sig selv”.

Hvad skal der til? Det kommer helt an på, hvor du kommer fra, og hvad du har med dig. Er du introvert, kan vejen frem være at være mere opsøgende. Er du ekstrovert kan udfordringerne ligge i at kunne være alene med dig selv og dine tanker (hvilket jeg f.eks. er rigtig god til). Der er ofte en udviklingsmulighed i at gøre det stik modsatte af det, du plejer.

Gayatri-festival på Korfu
Og vejen frem er for mig altid de små skridt. At træne ud-af-komfortzone-musklerne op lidt efter lidt. Som jeg gjorde på Korfu. De små situationer. De små adfærdsjusteringer. De små handlinger. Dem, der i øjeblikket kan se så ubetydelige ud for andre, men som måske netop er dem, der gør, at du udvider dit personlige repertoire og vokser som menneske. Vi skal passe på med ikke at dømme hinandens modige handlinger. Som regel aner vi ikke, hvad de andre går os bakser med indeni sig 
selv. 

Solnedgang på Korfu
Hvad tænker du, når du læser dette? Er der noget, du kunne tænke dig at gøre i efteråret, hvor du kunne udvide din komfortzone?

Kommentarer (2)
Læs tidligere indlæg...